Campanii


“Este foarte greu sa il vezi ca vrea sa mearga si nu poate (PLANGE). Foarte greu (PLANGE MAMA) sa il vedeti cum sta in fund si cade! Ma gandesc la durerea lui post operatorie!  Foarte greu imi va fi!  E micut, dar ma gandesc ca atunci cand va fi mare va vedea ca a meritat toate eforturile! Atunci imi va multumi ca nu l-am lasat!” Ramona Daba, mama lui Ianis, interviu video, iunie 2013.
Locuiesc intr-o garsoniera confort III, intr-un bloc de nefamilisti. Trei suflete. Atat isi pot permite sa plateasca pentru o chirie. In aer se simte mirosul igrasiei care macina blocul. Mama face ce poate, in conditiile date. Tata munceste pana la epuizare. Sunt tineri, dar responsabili si capabili sa isi asume  rolul de parinti. Cel mai greu rol pe care il poate trai un om intr-o viata!
Si l-au dorit pe Ianis! Au gandit ca o familie fara copii este o familie saraca, este ca o casa fara un perete. Au vrut sa intregeasca iubirea si sa primeasca in viata lor un omulet care sa le duca mai departe mostenirea si numele.
-         Sarcina a decurs foarte bine, fara probleme! La ecografii nu s-a vazut nimic! In nopatea in care am nascut am aflat ca puiul meu are probleme la un picior! Nu am crezut ca sunt atat de grave pana nu le-am vazut cu ochii meiIl nascusem prematur pentru ca am lucrat pana in ultima clipa! Avea doar doua kilograme! S-a nascut cu o malformatie congenitala a membrului inferior stang. Am plans mult, dar a trebuit sa ne concentram pe ce aveam de facut mai departe.
Si au facut. Au ajuns cu Ianis la Timisoara, la cel mai bun medic ortoped!
-         Ne-am internat acolo si domnul profesor i-a pus piciorul in ghips, ghips care trebuia schimbat des. Trebuia sa-I indrepte labuta! A stat in ghips pana la opt luni de viata. Din pacate, fara rezultat!
Dar problemele nu s-au sfarsit aici. Si nici suferinta.
-         La opt luni i-au facut o ecografie si au descoperit ca Ianis nu avea un rinichi (nota:agenezie congenitala rinichi stang). Suferea si de dextrocardie si a mai facut si hernie inghinala scrotala! Mi-au spus medicii ca din cauza plansului! Avea dureri mari!A trebuit sa il operam sa-i repare hernia. Nu a fost usor! Vestile proaste parca nu se mai terminau!
(…)
-         La opt luni i-au facut o noua radiografie si i-au gasit luxatie de sold (luxatie congenitala coxo-femurala stg.). L-au pus din nou in ghips, sub anestezie, cu deschidere mare a picioruselor! A fost un chin pentru el! Apoi, i-au scos ghipsul si l-au pus un cerc cu doua bare fixate pe picioruse,  legate cu bandaj. A urmat alta radiografie, dar luxatia nu se vindecase!
In tara, solutiile medicale s-au epuizat. Malformatia de care sufera micutul Ianis este mult prea complexa. Asa se face ca medicii de la Spitalul “Louis Turcanu”, din Timisoara, au contactat o clinica specializata din Viena, in vederea investigarii in detaliu a problemelor si implicit a tratarii lor ulterioare.
-         Cazul nostru a fost acceptat, iar medicul chirurg ortoped din austria va incerca sa faca, dupa mai multe investigatii, o reductie deschisa a incheieturii coapsei (nota:reducerea deschisa a luxatiei coxo-femurale stg. cu acetabuloplastie) si, de asemenea, o corectare a deformarii piciorului (nota:osteotomie femurproximal stang, corectia piciorului stranb varus equin condrodeza), in prima etapa.
Costul estimativ al primelor interventii chirurgicale este de 18.421,17 euro. Suma va fi achitata prin CNAS.
Noi mai trebuie sa le asiguram banii pentru deplasarile repetate in Austria si pentru plata investigatiilor postoperatorii pentru urmatoarele 2-3 etape. Estimam o nevoie de minim 10000 de euro. Insa, pe termen lung, aceasta suma poate fi alta. Mai mare. Mama nu va fi internata impreuna cu puiul ei. Sunt costuri care le depasesc cu mult puterea lor de a le sustine. Malformatia aceasta nu presupune interventii chirurgicale probate deja. Va fi nevoie de minim cinci interventii chirurgicale. Dureroase. Este un drum lung si greu pana la reusita finala.
Ianis are, insa, sansa sa duca mai tarziu o viata normala. Acum isi refuza primii pasi, sta greu in sezut. Este plin de vanatai pentru ca VREA sa mearga, face eforturi sa se ridice si sa pastreze postura mai mult de o secunda. Uita de durere. Vrea sa fie independent. Nici macar de-a busilea nu poate sa se deplaseze.
-         Este foarte greu pentru ca el nu sta nici in fundulet bine! PLANGE.
(…)
-         Sa iti vezi copilul ca nu poate sa mearga este foarte greu! Am tot glumit cu el si am grija sa nu planga! Il intoarcem, asa, intr-o parte, sa doarma, pentru ca numai pe spate a dormit cu ghipsul! Ar fi vrut sa se miste si nu putea si plangea!
(…)
-         Dumnezeu a vrut sa ni-l daruiasca! Viata lui este distrusa acum, ca om, pe pamant si este distrusa si viata noastra, ca parinti ai lui! El nu va putea sa se joace cu copiii, va fi exclus din cercul lor! Nu va putea sa mearga singur, sa cunoasca lucrurile din jurul lui!
(…)
-         Ma gandesc la durerea lui postoperatorie! Foarte greu imi va fi, ca e micut si ma doare sufletul sa-l vad suferind! Dar ma gandesc ca atunci cand va fi mare, va vedea ca toate eforturile noastre au meritat! Imi va multumi atunci ca nu l-am lasat! PLANGE! Sa mearga singur pe piciorusele lui, atata vreau! PLANGE

Salvam un copil. Atat.
Toata pretuirea si recunostinta noastra:
-       Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!
- Razvan Dumitrescu (Antena 3), Ingerul lui Ianis, in campania VREAU SA AJUT!
SCHIMBA O VIATA.
2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.
Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!
 Dana Dumitra Dumitrache
021 527 19 93

Campania VREAU SA AJUT este sustinuta de MEGAJETPOT prin STANLEY BET, care a decis sa doneze o parte a impozitului pe profit Fundatiei Mereu Aproape.
Ianis va este recunoscator pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 sau 8848 (numere gratuite) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE. Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia intii, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA!
De asemenea, puteti dona (Ianis va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.
Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.
Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “Ianis Daba”
CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu